Artikel

Adakah Pengasah Gergaji Berfungsi?

Sekiranya anda menghabiskan banyak masa di luar bekerja dengan kayu atau kayu, anda tahu bahawa ia boleh menjadi proses yang melelahkan. Kerja kayu sangat intensif dan memerlukan tumpuan pengamal sepenuhnya. Sebelum penemuan gergaji besi, prosesnya lebih membosankan kerana memerlukan pekerja mengayunkan kapak atau menggunakan gergaji tangan untuk memotong dan memotong kepingan kayu yang besar.Bagaimanapun, setelah gergaji besi, keadaan bertambah baik. Mungkin satu-satunya keluhan yang dialami oleh banyak orang ketika menggunakan gergaji besi mereka adalah seberapa cepat pisau mulai kusam. Ia memang boleh mengecewakan - terutamanya jika anda baru menggunakan jentera jenis ini dan tidak tahu apa yang harus dilakukan untuk menyelesaikan masalah ini.Sekiranya anda tidak mempunyai bilah tajam di gergaji besi anda, ia tidak akan dapat memotong kayu dengan betul atau memberikan hasil yang paling tepat. Akhirnya, membiarkan pisau gergaji anda tidak tergores dapat menimbulkan situasi berbahaya bagi pengendali peranti. Sebilangan besar orang secara keliru berfikir bahawa apabila pisau gergaji mereka menjadi kusam mereka perlu keluar dan membeli rantai baru.

Walau bagaimanapun, ini sama sekali tidak berlaku Walaupun akhirnya, anda perlu mengganti rantai, anda tidak perlu melakukannya dengan segera. Anda boleh menjimatkan banyak wang dan memperpanjang umur rantai anda dengan melabur dalam pengasah gergaji untuk mengasah semula pemotong pada rantai anda.

Oleh melabur dalam pengasah gergaji terbaik , anda akan dapat lebih banyak kerja dari pisau anda - dan berita baiknya ialah hanya memerlukan beberapa minit untuk mengasah pisau anda dengan cukup untuk mula bekerja semula! Prosesnya agak mudah dan mudah. Anda akan dapat menyediakan gergaji besi anda untuk kembali ke sana dan mengatasi apa sahaja yang anda pilih untuk melemparkannya lagi dalam masa yang singkat!

Pengasah gergaji berfungsi dengan sangat baik dan terdapat dalam pelbagai model. Anda boleh memilih antara kit manual atau peranti yang dikendalikan secara elektrik. Terdapat beberapa kebaikan dan keburukan untuk setiap pilihan ini, jadi anda perlu mempertimbangkan kedua-duanya sebelum memutuskan mana yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Peranti manual berfungsi dengan baik, tetapi mereka tidak dapat melepaskan sebanyak yang boleh dilakukan oleh peranti berkuasa elektrik dengan setiap pukulan. Ini bermakna anda tidak akan dapat gunakan rantai selagi anda boleh memilih untuk menggunakan pengasah elektrik . Walau bagaimanapun, semasa menggunakan pengasah elektrik, anda perlu berhati-hati untuk memastikan bahawa anda tidak berlebihan - meletakkan pemotong terlalu rendah boleh menyebabkan masalah bagi anda dan gergaji anda di kemudian hari.

Salah satu kelebihan menggunakan kit manual ialah mereka cenderung jauh lebih murah daripada rakan elektrik mereka - walaupun berbeza-beza bergantung pada pengeluarnya. Anda harus memikirkan dengan teliti mengenai pelaburan mana yang paling sesuai untuk anda sebelum anda membuat keputusan akhir - tetapi melabur dalam pengasah gergaji pasti merupakan langkah ke arah yang betul.