Artikel

Bagaimana Mengubah Bilah Saw Dewalt?

Isi kandunganPengenalan

Sekiranya anda sering menggunakan gergaji cincang, anda tahu betapa bergunanya apabila anda memerlukannya memotong bahan yang sukar . Walau bagaimanapun, anda mungkin juga tahu seberapa cepat pisau dapat kusam jika anda menggunakan mesin pemotong secara berkala. Oleh kerana itu, sangat penting untuk mengetahui cara menukar pisau dengan cepat dan selamat untuk mengelakkan kerosakan peralatan atau mencederakan diri sendiri. Langkah-langkah yang perlu anda lakukan akan berbeza-beza bergantung pada jenis pemotong yang anda kerjakan, tetapi semua prosedur ini cukup mudah dan mudah dikendalikan.

Cara Mengubah Blade pada Dewalt Sliding Miter Saw

Terlepas dari yang mana anda bekerja, anda pasti ingin memulakan dengan mencabut mesin. Walaupun mesin tidak dapat berfungsi semasa dimatikan, anda tidak mahu mengambil peluang. Sangat mudah untuk menghidupkan mesin semasa anda cuba menukar bahagiannya. Setelah mesin dimatikan, anda boleh memulakan proses menukar bilah gergaji.adakah gergaji elektrik yang baik

Anda mesti memulakan dengan meletakkan pisau di kedudukan tertinggi yang anda boleh. Setelah selesai, angkat pelindung mata ke atas. Cari skru pendakap dan longgarkannya (dua skru mesti banyak). Sekarang anda seharusnya dapat meningkatkan pengawal lebih tinggi. Angkatlah setinggi yang anda boleh.

Setelah pelindung pisau tidak berfungsi, anda pasti mahu mengunci kunci gelendong. Anda boleh mendapatkannya dengan memutar pisau dengan tangan anda perlahan-lahan dan melihat di sebelah kanan bilah untuk butang kunci gelendong. Setelah anda menjumpainya, tekan terus ke dalam. Apabila anda berjaya melakukannya, pisau anda harus terkunci di tempatnya.

Semasa memegang kunci gelendong ke bawah, anda seharusnya dapat menggunakan baut dan kepingan yang lain untuk melepaskan bilahnya. Anda akan dapat menggunakan alat khas yang disertakan dengan mesin untuk melakukan ini. Berusahalah mengeluarkan bilah arbor dan mesin basuh luar. Letakkannya ke sisi sehingga anda dapat mengambil dengan cepat dan beralih ke menukar bilah gergaji.

enjin pemotong rumput terbaik

Tanggalkan pisau lama dengan berhati-hati dan masukkan pisau baru ke arbor. Pastikan gigi pada bilah menghadap ke arah belakang gergaji. Sebaik sahaja anda mendapat pisau baru di arbor, anda boleh berusaha mengetatkan semula baut arbor dan mesin basuh yang anda keluarkan. Setelah anda melakukan ini, perlahan-lahan lepaskan pisau gelendong dan turunkan pelindung pisau ke bawah.

Kencangkan skru pendakap lagi dan kemudian turunkan pelindung ke bawah sepanjang jalan. Sekarang anda sudah selesai! Setelah anda memeriksa untuk memastikan bahawa semua langkah ini telah diselesaikan dengan betul, anda dapat membuat uji coba dengan gergaji untuk memastikannya berjalan dengan baik. Pastikan anda mengambil semua langkah keselamatan yang biasanya anda lakukan dan anda akan kembali ke landasan untuk menyelesaikan kerja anda.

Cara Mengubah Dewalt Circular Saw Blade

Mengubah pisau gergaji bulat serupa dengan menukar pisau gergaji miter. Untuk memulakan dengan anda lagi, mahu cabut mesin untuk memastikan keselamatan anda. Seterusnya, anda perlu memutar bilah ke hadapan sehingga mekanisme pengunci berada di tempatnya. Setelah anda melakukan ini, anda akan bersedia untuk beralih ke bahagian utama pekerjaan. Anda akan bermula dengan mencari baut arbor sekali lagi dan melonggarkannya serta mesin basuh.

Setelah melakukan ini dan mengeluarkan kedua-dua bahagian, anda boleh mengangkat pelindung pisau dan perlahan-lahan meluncurkan bilah lama dari mesin. Kemudian, pasangkan bilah baru dan kencangkan semula bahagian yang anda keluarkan. Setelah anda menentukan bahawa semuanya sesuai dengan tempatnya, buatlah ujian dengan pisau baru. Selepas itu, anda akan bersedia untuk kembali ke beban kerja biasa anda.

Cara Mengubah Blade pada Dewalt Reciprocating Saw

Seperti dua jenis gergaji yang lain, perkara pertama yang anda ingin lakukan semasa menukar bilah gergaji timbal balik adalah memastikan bahawa ia terputus dari sumber kuasa anda. Ini akan memastikan bahawa selamat untuk anda meneruskan kerja anda. Anda juga ingin memastikan bahawa anda telah membeli jenis pisau yang betul.

Lakukan ini dengan memadankan nombor model gergaji anda dengan nombor pada bungkusan pisau. Amat penting anda melakukan ini. Walaupun mungkin memasukkan jenis pisau lain ke dalam gergaji anda, ia berbahaya. Melakukan ini boleh menyebabkan bahaya kepada anda atau kerosakan yang tidak dapat dipulihkan pada gergaji anda.

alat pernafasan terbaik

Untuk memulakan, cari permukaan yang rata untuk dikerjakan - seperti bangku kerja. Pasang gergaji anda di sebelahnya dan ambil sepana Allen. Letakkan pegangan yang kuat pada gergaji anda dan kemudian pasangkan sepana Allen ke dalam kacang hex. Putar sepana ke arah lawan jam untuk melonggarkannya, kemudian lepaskan kacang hex sepenuhnya dan pasangkan ke sisi. Sekarang anda perlu berusaha menarik bilah lama dari perumahan.

Berhati-hati semasa anda melakukan ini. Sekiranya kelihatan tersekat rapat, anda boleh menggunakan penyembur pelincir agar lebih mudah dikeluarkan. Sekiranya masih sukar untuk diusahakan setelah menyemburkan peranti, cuba gunakan alat (seperti sepasang tang ) untuk mengeluarkannya. Ini akan membantu anda mengekalkan kawalan pisau dan mengurangkan kemungkinan anda terluka. Setelah berjaya mengeluarkannya, tetapkan pisau lama ke sisi.

Setelah mengeluarkan bilah lama, anda boleh berusaha memasukkan pisau baru ke dalam perumahan. Keluarkan bilah baru dari bungkusan dan masukkan ke dalam bilah pisau dengan bilah menghadap ke atas. Pastikan ia berada di dalam perumahan dengan selamat.

Setelah selesai, anda boleh mengambil kacang hex yang anda letakkan ke sisi lebih awal dan meletakkannya semula di tempatnya. Ambil sepana Allen dan berusaha mengetatkannya lagi. Setelah kacang hex diketatkan lagi, anda sudah bersedia untuk pergi! Pasangkan semula peranti dan buat ujian. Sekiranya nampaknya ada masalah, buat penyesuaian yang diperlukan dan terus lakukan pemotongan ujian sehingga anda mendapat hasil yang diinginkan.