Artikel

Bagaimana Mengeluarkan Cat dari Pakaian?

Isi kandunganTidak dapat dielakkan walaupun ketika melukis dengan cara yang paling berhati-hati, selalu ada kemungkinan percikan cat yang ganjil memukul pakaian anda - terutamanya ketika anda cat siling atau dinding. Best of Machinery telah membuat panduan yang mudah difahami untuk anda sehingga anda dapat mengeluarkan cat dari pakaian anda dengan mudah, sederhana dan pantas.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengetahui jenis cat yang telah anda gunakan sehingga anda menggunakan kaedah yang paling berkesan untuk membasmi cat. Secara amnya, terdapat dua jenis cat yang digunakan dalam projek DIY setiap hari, dan ini adalah cat berasaskan minyak atau cat berasaskan air.Mengeluarkan Cat dari Pakaian anda

Buat pelawat kasar ketika anda berfikir cat itu, tidak kira dari mana ia dibuat, mungkin memukul pakaian anda. Peraturan umum adalah bahawa lebih cepat anda dapat mengecat cat pada pakaian anda, semakin berkesan hasil akhirnya dan semakin besar kemungkinan anda dapat melukis cat dengan teliti. Sekiranya mungkin, cubalah merawat pakaian yang ditutup cat sebelum cat mempunyai masa untuk kering. Ini kerana apabila cat mempunyai masa untuk menempel pada serat pakaian anda, jauh lebih sukar untuk dikeluarkan.

Tumpahan Cat

Sekiranya anda mendapat cat pada pakaian anda, tidak kira kuantitinya, cubalah dan cat seberapa banyak yang anda boleh secepat mungkin. Sebabnya, tidak kira apa jenis cat asas yang anda gunakan pada masa itu, cat tidak cenderung mengotorkan pakaian anda dan anda akan meningkatkan kemungkinan untuk menghilangkan semua jejak cat dari pakaian anda.

Ini adalah langkah penting terutama jika anda menggunakan cat akrilik, seperti plastik , kemasan berkilat sangat sukar dikeluarkan kerana ia mengering dan mengeras. Perhatikan di mana dan kapan anda mendapatkan cat pada diri anda dan merawat kawasan yang dilapisi cat pakaian anda dengan cara berikut:

Penyingkiran Cat Minyak

Sekiranya terdapat cat minyak pada pakaian anda, ada cara mudah tetapi berkesan untuk membuangnya. Di sisi timah cat, sering terdapat petunjuk mengenai cara mengeluarkan cat dengan sebaik-baiknya sekiranya ini berlaku, yang merupakan idea yang baik bagi anda untuk melihat dengan cepat. Perkara yang terbaik, paling berkesan dan berjaya adalah dengan merawat pakaian anda dengan cat yang lebih nipis. Ini boleh menjadi semangat terpentin atau putih, dan salah satu daripadanya boleh didapati di kedai perkakasan tempatan.

Untuk mengeluarkan semua cat dari pakaian, alihkan barang anda ke dalam dan celupkan cat dari belakang dengan kain yang bersih dan kering. Masukkan cat yang lebih nipis sehingga noda hilang. Pastikan untuk melindungi permukaan yang anda cuba proses ini supaya anda tidak merosakkannya - anda hanya boleh menggunakan gulungan dapur untuk ini. Setelah noda hilang, masukkan pakaian anda ke dalam mesin basuh dan basuh seperti biasa, pastikan anda mematuhi arahan mencuci agar tidak mengecilkan pakaian anda.

Mengeluarkan Cat Berasaskan Air

Cat berasaskan air, termasuk cat poster dan cat kapur , sangat mudah dibasmi, dengan kadar kejayaan peratusan yang sangat tinggi walaupun cat telah kering. Yang perlu anda lakukan ialah memasukkan pakaian anda yang terkena pakaian ke dalam mesin basuh dan menyesuaikan suhu hingga 40 darjah yang merupakan suhu purata mencuci. Sekiranya anda bimbang dengan noda tersebut, anda boleh menggosokkan sedikit cecair pencuci pada pakaian anda sebelum menambahkannya ke mesin basuh sehingga bahan pencuci boleh mula memecah cat.

Pembuangan Cat Akrilik

Cat akrilik tidak sukar ditanggalkan ketika basah kerana ia adalah sejenis cat berasaskan air, tetapi ia bertambah dalam kesukaran mengeluarkannya semasa mengering. Untuk mengeluarkan cat akrilik basah, yang perlu anda lakukan ialah memasukkan pakaian anda ke dalam mesin basuh. Sekiranya cat akrilik telah kering, anda perlu menggunakan pembersih dengan asas alkohol di dalamnya. Ini paling kerap adalah seperti penyembur rambut atau penghilang cat kuku.

Tambahkan pembersih berasaskan alkohol ke kain kering dan sapukan ke kawasan yang terjejas. Alkohol di dalam pembersih ini berkesan kerana memecah permukaan jenis plastik yang dihasilkan oleh cat akrilik berkilat. Setelah memecahkan permukaan plastik ini, anda kemudian boleh memasukkan pakaian anda ke dalam mesin basuh dan terus mencuci seperti biasa.

Bebas Cat

Melukis adalah aktiviti yang menyeronokkan untuk kanak-kanak dan cara yang baik bagi orang dewasa untuk mengambil bahagian dalam projek pemulihan di rumah mereka. Apa pun alasan anda memilih untuk melukis, mempunyai beberapa trik penyingkiran cat pada lengan baju anda sentiasa berguna! Ketika datang ke DIY atau keibubapaan, anda tidak boleh terlalu bersedia. Ramai orang beranggapan bahawa apabila cat melanda pakaian, maka pakaian itu mesti dibuang tetapi ini, seperti yang baru anda baca, sama sekali tidak berlaku.

Sangat mudah untuk cat berasaskan air dikeluarkan dari pakaian, hanya dengan mencucinya pada suhu 40 darjah dengan pencuci biasa anda. Cat berasaskan minyak memerlukan sedikit minyak siku kerana ia memerlukan penggunaan cat yang lebih nipis untuk menghilangkan cat. Ingat, kunci untuk membuang sebarang jenis cat adalah dengan mencucinya lebih awal - lebih basah, semakin baik!