Artikel

Cara Melukis Mars Jars

Isi kandunganMason balang adalah wadah yang bagus untuk semua jenis hiasan, sama ada bunga hidupnya, ganti ganti atau hanya pen dan pensil, tetapi mereka boleh kelihatan polos jika tidak dicat. Malangnya, melukis di atas gelas bukanlah sesuatu yang biasa dilakukan oleh orang lain dan mengetahui cara melukis balang mason boleh membuka banyak idea dan idea kreatif DIY yang menarik.

Kami di Best of Machinery telah membuat panduan ringkas ini sebagai cara untuk memulakan anda dalam menghasilkan karya seni dan paparan berasaskan balang yang indah!Memilih Cat yang Melekat pada Kaca

Masalah pertama yang mungkin anda hadapi juga paling menjengkelkan - bukan semua jenis cat kayu ke kaca dengan baik , dan tidak semua cat yang melekat akan tinggal lama di sana. Sebilangan mungkin menyebabkan kerosakan pada kaca, yang boleh menyebabkan bintik-bintik yang tidak berwarna dan lebam yang sukar dilepaskan jika anda cuba melukisnya lagi. Sebaik-baiknya, anda mahu menggunakan enamel atau cat akrilik , tetapi pastikan bahawa ia direka untuk bekerja di kaca dengan betul, kerana tidak semua jenama atau campuran akan berfungsi dengan baik.

Anda juga harus memikirkan warna dan ketelusan cat. Sekiranya cat itu sendiri agak telus, anda masih dapat melihat melalui kaca. Ini tidak semestinya perkara yang buruk, tetapi ia akan mempengaruhi bagaimana reka bentuk anda kelihatan, jadi pastikan anda mempunyai idea umum tentang bagaimana anda mahu ia kelihatan sebelum anda mengikat gaya cat tertentu.

Menyiapkan Jar Mason

Sebelum anda benar-benar mula mengecat balang mason, pastikan ia bersih dan kering sehingga cat dapat menghasilkan kemasan yang halus dan halus. Walaupun sesuatu yang sekecil kotoran dapat mempengaruhi penampilan balang mason akhir, terutamanya jika anda menggunakan lapisan cat nipis tunggal yang menunjukkan lebam dan sudut yang lebih baik, jadi penting untuk menjaganya sebersih mungkin sebelum ini. malah anda mula meletakkan berus ke atasnya.

gerudi dewalt terbaik

Air boleh menjadi lebih banyak masalah, terutama jika anda juga akan melukis bahagian dalam balang mason - ia boleh menjadikan cat itu kelihatan seperti bintik-bintik atau menyebabkan sedikit perubahan warna di beberapa kawasan, dan bahkan boleh menghentikan cat daripada mengendap dengan betul, meninggalkan anda dengan beberapa ruang di mana cat itu belum digunakan. Terlepas dari bagaimana ia akan mempengaruhi cat, anda tetap harus memastikannya dikosongkan dan dikeringkan sebelum melakukan apa-apa - tidak ada cara yang lebih baik untuk mengeringkannya, sehingga kain atau span yang sederhana juga dapat dilakukan.

Seperti hiasan apa pun, yang terbaik adalah melukis balang mason anda di permukaan tertutup untuk mengelakkan percikan dan titisan.

Mengecat balang Mason

Cara anda melukis balang tukang batu biasanya turun ke alat yang anda gunakan: kebanyakan orang akan menggunakan kuas cat DIY standard, tetapi kaleng semburan dan senapang cat juga menjadi pilihan, serta berus berukuran pen yang lebih kecil.

Untuk berus biasa, anda tidak perlu melakukan apa-apa yang istimewa - mulailah mengecat balang mason anda seperti permukaan lain. Masih penting untuk mencapai kehalusan dan ketebalan yang konsisten di semua sisi, jadi jangan gunakan cat penuh setiap kali - cubalah mencelupkannya ke dalam kaleng, jadi anda meletakkan lapisan yang lebih tipis dengan sedikit gumpalan dan tetesan.

Kaleng penyembur adalah alat yang bagus untuk mengecat objek yang lebih kecil, tetapi anda perlu memastikan bahawa anda tidak meletakkannya pada permukaan kosong kerana semprotan akan jauh lebih sukar dikendalikan daripada aplikasi langsung dengan sikat.

Semakin kecil sikat anda, semakin lama masa yang diperlukan, tetapi semakin tepat anda semasa menutup tempat yang terlepas. Sekiranya anda menggunakan sikat yang lebih kecil, cuba lakukan lapisan asas secepat mungkin, kemudian tutup kesalahannya selepas itu, kerana ini akan menjimatkan banyak masa dan membiarkan anda membetulkan kesilapan tanpa perlu melakukan keseluruhan lapisan kedua.

Mengeringkan balang Mason

Tidak ada helah khas untuk mengeringkan balang tukang batu setelah dicat, tetapi akan menjadi lebih halus daripada mengeringkan objek biasa dan padat - hakikat bahawa mereka terbuka di tengah-tengah bermaksud cat tidak semestinya keringkan pada kadar yang sama di dalam dan di luar sehingga anda mungkin menggunakannya secara tidak sengaja pada paparan ketika masih basah. Ini benar terutamanya jika anda membiarkannya kering di kawasan yang lebih sejuk dan lebih gelap kerana ia tidak akan mengalami panas atau cahaya semula jadi yang mempercepat prosesnya.

Untuk kelajuan pengeringan maksimum, biarkan balang tukang batu di ambang tingkap atau permukaan lain di bawah sinar matahari langsung. Ini akan memastikan bahawa satu bahagian kering sangat cepat, tetapi yang lain masih basah. Sebaik sahaja ia cukup kering untuk disentuh, cubalah mengimbangkannya pada sesuatu sehingga lubang terbuka menghadap tingkap, membiarkan cahaya masuk ke dalam dan mengeringkan bintik-bintik yang biasanya tersembunyi sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak bimbang untuk siap menggunakannya secepat mungkin, lebih baik membiarkan balang mason sahaja dan membiarkannya kering - ini akan menjamin warna dan liputan yang konsisten, kedua-duanya boleh menjadi penting dalam konteks paparan atau reka bentuk DIY, selagi tidak ada yang menghalangi atau membongkoknya. Sekiranya mungkin, pastikan anda meletakkannya di tempat yang tidak dapat dijangkau oleh haiwan peliharaan dan anak-anak, lebih baik di tempat yang tidak akan disambar atau diketuk oleh orang yang cuba meneruskan rutin harian mereka secara tidak sengaja.