Artikel

Jenis Gergaji Tangan Logam

Apabila projek yang anda jalani melibatkan logam, terdapat sebilangan gergaji tangan yang boleh anda pilih. Terdapat gergaji tangan manual dan kuasa yang memudahkan proses memotong bahan logam. Walaupun kedua-dua gergaji tangan manual dan tangan kedua memotong logam dengan cekap, anda harus memilih jenis gergaji dan pisau berdasarkan komposisi logam, ciri-ciri potongan yang diperlukan, dan ukuran logam.Sebagai contoh, gergaji tangan yang digunakan untuk memotong sekeping logam lembut seperti kerangka aluminium atau keluli akan berbeza dengan pisau dan alat yang akan anda gunakan untuk melihat melalui sekeping aloi keluli tebal. Dengan mengetahui tentang keupayaan gergaji tangan pemotong logam yang berbeza di pasaran, anda akan dapat memilih alat yang sempurna untuk setiap tugas.

Hack Saw

Gergaji besi adalah gergaji tangan manual yang paling biasa yang akan anda gunakan untuk memotong logam. Gergaji besi mempunyai bingkai berbentuk C yang kaku yang dilekatkan pada pemegang pegangan. Bilahnya tipis dan fleksibel, melintasi bahagian terbuka bingkai gergaji, dan disokong oleh pin depan dan belakang yang menyokong. Bilah gergaji besi mempunyai gigi yang bervariasi dalam ukuran dan jarak berdasarkan aplikasi yang dimaksudkan.Bilah dengan gigi kecil dan jarak dekat menghasilkan potongan halus, sesuai untuk logam nipis dan lembut seperti tembaga atau aluminium. Bilah yang mempunyai gigi yang lebih besar dan jarak jauh menjadikan potongan kursi sesuai untuk logam yang lebih tebal seperti besi atau besi. Pisau dipegang tegang oleh pin dan pengguna hanya membuat pukulan push-pull dengan gergaji untuk memotong bahan.

Walaupun mudah digunakan, gergaji besi memerlukan kesabaran dan usaha jika Anda akan menggunakannya dalam aplikasi berskala besar. Bagi pengguna yang tidak berpengalaman, ada kemungkinan anda menghasilkan beberapa tepi bergerigi pada benda kerja anda yang memerlukan pemfailan dan penamat setelah pemotongan awal, sehingga meningkatkan waktu kerja anda. Atas sebab ini, walaupun alat ini boleh dipercayai, gergaji besi paling baik digunakan untuk projek di mana anda hanya merancang untuk memotong stok yang terhad.

Gergaji Pekeliling Genggam

Gergaji pemotong logam genggam adalah gergaji motor standard yang digerakkan oleh elektrik atau bateri yang boleh dicas semula. Ia mampu membuat potongan lurus melalui hampir semua jenis logam dan ada yang menawarkan ciri tambahan seperti kemampuan untuk membuat potongan bersudut dengan cepat.

Faktor penting yang perlu anda ingat semasa menggunakan gergaji bulat genggam adalah memilih pisau yang tepat untuk logam yang anda ingin potong. Terdapat dua jenis bilah pemotong logam yang diterima oleh kebanyakan gergaji bulat.

Yang pertama adalah cakera pemotong logam kasar, yang mempunyai grit mineral, seperti karbida, yang melapisi tepi cakera yang memungkinkannya memotong projek kerja logam dan dirancang untuk menahan tekanan tugas, menjadikannya lebih tahan lama daripada pisau biasa.

Jenis pisau kedua adalah pisau berbadan logam yang dibina dari logam berkekuatan tinggi seperti aluminium oksida, vanadium, atau keluli. Ini mempunyai gigi kecil dan jarak dekat yang ditutupi komposit seperti karbida untuk mengurangkan penumpukan haba dan meningkatkan kecekapan.

Gergaji Logam

Gergaji pemotong logam mirip dengan gergaji besi tukang kayu kerana pisau turun melalui bahan dan dipasang pada pangkalan yang pegun. Pengilang reka gergaji cincang logam untuk menahan kepanasan, percikan api dan kerepek terbang yang menghiris stok besar dapat menghasilkannya menjadikannya sempurna untuk aplikasi logam.

Inilah sebabnya mengapa pengeluar gergaji pemotong kayu tidak mengesyorkan hanya memasang pisau pemotong logam ke peralatan kerja kayu sedangkan sangat sesuai untuk menambahkan pisau pemotong kayu ke gergaji yang dirancang untuk memotong logam.

Gergaji pemotong logam membolehkan anda meletakkan bahan logam di pangkalan, di bawah bilah. Anda kemudian mengaktifkan gerakan memutar pisau dengan menarik pemicu dan menurunkan bilah melalui bahan.

Pengisar

Bilah pengisar mempunyai kedudukan unik yang membezakannya dari gergaji kuasa mudah alih yang lain. Daripada duduk tegak lurus dengan motor alat seperti gergaji bulat atau gergaji cincang, pengisar mempunyai bilah yang selari dengan pemasangan motor. Ini membolehkan anda memotong logam dengan menekan logam ke dalam bilah dan membuat gerakan mundur, menyapu. Sama seperti gergaji bulat dan gergaji cincang, pengisar menggunakan cakera berputar yang kasar untuk cepat melihat logam.

Saw Berbalik

Gergaji timbal balik menggunakan pisau pemotong logam yang panjang dan menghasilkan gerakan menggergaji bolak-balik, serupa dengan gergaji besi. Mereka cukup ringan untuk digunakan di tempat yang ketat untuk mencapai ruang dan dapat memotong bahan logam dengan cepat. Walaupun fleksibel, gerakan pemotongan bolak-balik dapat menghasilkan hasil yang tidak rata, sebab itulah gergaji timbal balik kebanyakannya digunakan dalam projek pembongkaran.

Gergaji puting

Gergaji pita adalah gergaji tangan pemotong logam yang lain. Bilah disokong oleh dua penggelek dan menghasilkan gerakan mendatar yang bergerak pantas dan mampu mengiris benda kerja dengan cepat. Bilahnya serupa dengan gergaji besi, yang menawarkan gigi kecil yang halus dengan celah kecil yang memungkinkannya membuat potongan tipis walaupun stoknya berat. Lebih mudah dikawal daripada gergaji berulang, gergaji pita adalah sempurna untuk stok panjang seperti paip, rebar, pembingkaian keluli, dan besi sudut sambil menghasilkan potongan yang lebih bersih dan bebas burr.